This site is supported by the advertisements on it, please disable your AdBlocker so we can continue to provide you with the quality content you expect.

RAF file Viewing on Windows 10

Discussion in 'X-T2, X-T1, X-T20, X-T10, X-T100' started by BoomerM3, Jul 30, 2015.

  1. Nickcv

    Nickcv Premium Member

    Joined:
    Apr 14, 2015
    Messages:
    111
    Likes Received:
    74
    Location:
    Tonbridge, Kent, UK

    -Return to Top-

    Yes it's working. I've also emailed Fujifilm support regarding this issue.
     
  2. Nickcv

    Nickcv Premium Member

    Joined:
    Apr 14, 2015
    Messages:
    111
    Likes Received:
    74
    Location:
    Tonbridge, Kent, UK

    -Return to Top-

    Just found this notice on the Fujifilm UK site Please login or register to view links
     
  3. Macro

    Macro Premium Member

    Joined:
    May 2, 2014
    Messages:
    718
    Likes Received:
    215

    -Return to Top-

    likes.png

    likes.png
     
    clipper and Nickcv like this.
  4. Nickcv

    Nickcv Premium Member

    Joined:
    Apr 14, 2015
    Messages:
    111
    Likes Received:
    74
    Location:
    Tonbridge, Kent, UK

    -Return to Top-

    Fujifilm have responded to my email in respect of Silkypix and suggested clicking on properties and changing the compatibility to either windows 7 or 8 which I tried. Unfortunately this hasn't worked and when I ran the operating systems compatibility test it reports the program is not compatible with the Windows 10 operating system.
     
  5. paulhodson

    paulhodson Premium Member

    Joined:
    Mar 22, 2013
    Messages:
    331
    Likes Received:
    66
    Location:
    Crewe United Kingdom

    -Return to Top-

    You would think they would know!!! :(
     
  6. Nickcv

    Nickcv Premium Member

    Joined:
    Apr 14, 2015
    Messages:
    111
    Likes Received:
    74
    Location:
    Tonbridge, Kent, UK

    -Return to Top-

    The latest Windows 10 update has resolved the original problem. Raw File Converter EX 2 is now working fine.
     
  7. Lee Gee

    Lee Gee New Member

    Joined:
    Oct 10, 2017
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0

    -Return to Top-

    I had hoped Microsoft free 's'RAW Viewer' application for Windows 10 would work with RAF from XT20, but not. Does anyone know how to load it with a new codec?

    Please login or register to view links
     
  8. bodori

    bodori New Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0

    -Return to Top-

    I use Mystic Thumbs and haven't found anything raw that it doesn't provide a thumbnail in explorer for. XT2, and x100f, Win 10 pro.
    Please login or register to view links
     
  9. paulhodson

    paulhodson Premium Member

    Joined:
    Mar 22, 2013
    Messages:
    331
    Likes Received:
    66
    Location:
    Crewe United Kingdom

    -Return to Top-

    Please login or register to view links

    works well too.
     
  10. Arbib

    Arbib X Man, but Film Friendly

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,401
    Likes Received:
    728
    Location:
    Camby, Indiana

    -Return to Top-

    Please login or register to view links also reads RAF files.... and is free
     
  11. paulhodson

    paulhodson Premium Member

    Joined:
    Mar 22, 2013
    Messages:
    331
    Likes Received:
    66
    Location:
    Crewe United Kingdom

    -Return to Top-

    But presumably does not show them in folder views on Windows but in its own window? Fast picture viewer shows them as W10 ought to!
     
    Arbib likes this.
  12. Arbib

    Arbib X Man, but Film Friendly

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,401
    Likes Received:
    728
    Location:
    Camby, Indiana

    -Return to Top-

    Yes, you're right,
    To me Faststone has many more features than Windows explorer has.
    But, I import to Lr, and cull from there. So, a seperate file viewer is not used that much by me.
    Though a person could use Bridge to view and delete RAF files if you use Lr/Ps subscription... it is free
     
  13. paulhodson

    paulhodson Premium Member

    Joined:
    Mar 22, 2013
    Messages:
    331
    Likes Received:
    66
    Location:
    Crewe United Kingdom

    -Return to Top-

    It’s just handy sometimes if you are doing something with files etc to have the thumbnails show up. I use Breezebrowser for actually working with them. It’s worth a tenner for fastpictureviewer! :)
     
  14. Iwan van der Linden

    Iwan van der Linden Premium Member

    Joined:
    Jun 19, 2014
    Messages:
    101
    Likes Received:
    63
    Location:
    Netherlands

    -Return to Top-

    I always use faststone picture viewer, its fast.
    From there i go to PS raw and finish with NIK software in PS.
    No importing images/raf, no library but just browse.

    I just put my card in my pc (cardreader) and copy the files to my external hdd, open up faststone picture viewer and browse..., this is my favorite managing workflow.
     
    Arbib likes this.
  15. EXFM2

    EXFM2 New Member

    Joined:
    Feb 7, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0

    -Return to Top-

    This works for Win10 (like mentioned above) at no cost:
    go to Please login or register to view links
    and download "RAW FILE CONVERTER EX 2.0" (V2.0 is imortant for X-T2!)
    Install, open RAF file with -> select raw file converter, check open always, open it, close it, reboot Win10, now thumbnails show up.

    For quick viewing Irfanview plus newest plugins (32bit are ok). Free and portable.
    Hope this helps.
     
  16. SpacemanUA

    SpacemanUA New Member

    Joined:
    Jul 27, 2017
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Location:
    Kyiv, Ukraine

    -Return to Top-

    Actually, there's no need to assign this software to be default for RAF files neither to reboot ) Just install it and thumbnails will work. At least it works for me and my X-T20 raw files.
     
  17. EXFM2

    EXFM2 New Member

    Joined:
    Feb 7, 2018
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0

    -Return to Top-

    On my system it showed up only after reboot. :)
    Afterwards I could assign it to Irfanview without losing thumbnails.
     

Share This Page

  1. fujix-forum.com uses cookies to help personalize content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice